Ce este miopia?

Oare se poate vindeca?


O foarte raspandita afectiune oculara care este intalnita la aproape o treime din populatie, miopia se manifesta prin incapacitatea ochiului de a percepe clar imaginea obiectelor aflate la distanta. Cand axul antero-posterior al globului ocular este prea lung sau corneea are o curbura prea accentuata, lumina care patrunde in ochi nu este corect focalizata pe retina, ci in fata retinei.

Acest lucru face ca imaginea obiectelor indepartate sa fie neclara, chiar daca in cazul obiectelor aflate la mica distanta de ochi persoana vede perfect.

Cea mai comuna forma de miopie, miopia fiziologica, se dezvolta la copiii intre 5 si 10 ani si creste treptat pana ce ochiul ajunge la maturitate. Miopia poate avea un caracter ereditar. Peste 80% din parintii care sufera de miopie dau nastere unor copii care au si ei aceasta sensibilitate. La unele persoane, afectiunea se agraveaza pe masura ce inainteaza in varsta desi exista si cazuri in care miopia poate stagna.

O alta cauza a miopiei este data de influenta mediului asupra muschilor globului ocular. Un exces de tonus din partea muschiului ciliar care provoaca spasme ciliare poate antrena miopia. De asemenea, un efort prea mare poate consolida muchii ciliari micsorand astfel curbura cristalinului. Se mai stie ca temperaturile inalte pot modifica indicele de refractie a cristalinului.

Printre cele mai raspandite simptome asociate miopiei se numara cefaleea, oboseala in timpul cititului la tabla sau la televizor, daca aparatul este situat la o distanta mai mare de privitor, oboseala in timpul condusului masinii, etc. La copii se remarca tendinta de a tine jucariile si cartea foarte aproape de fata si de a le privi cu ochii intredeshisi, incruntandu-se. Chair si lipsa de interes fata de sport poate fi un semnal de alarma - copilul nu este atras de activitati care implica o buna vedere la distanta.

Diagnosticul de miopie este foarte usor de stabilit printr-un consult oftalmologic de rutina.

Tratamentul este la fel de simplu, prin prescrierea de ochelari cu lentile divergente care ajuta ochiul sa focalizeze imaginea la nivelul retinei sau prin prescrierea de lentile de contact adecvate.

Se poate interveni si chirurgical pentru corectarea miopiei, definitiv sau partial, in functie de pacient si de gravitatea afectiunii. Interventia chirurgicala, care cuprinde mai multe tehnici, amelioreaza tulburarea de refractie prin corectarea formei corneei.

Procedeele laser (LASIK si keratectomia fotorefractiva), implantarea inelului cornean sau a unor lentile intraoculare sunt niste tehnici relativ noi, dar care pot da rezultate in multe situatii.

Desi in mod oficial se considera ca miopia nu se poate vindeca in mod natural, exista persoane care
si-au vindecat miopia fara operatie.


Vrei sa afli cum?

Pentru a primi absolut GRATUIT cursul electronic “10 Obiceiuri Pentru Imbunatatirea Vederii”,
scrie in formularul de mai jos prenumele tau si adresa de email, apoi da click pe butonul "Vreau detalii".


Sau da click aici pentru a merge la pagina principala.

 Tipareste aceasta pagina   |     Adauga la favorite

 

   faraochelari

Director Web Gratuit